Glutenfria muffins med chokladfrosting

0

healthy-gluten-free-chocolate-muffins5
Små, goda munsbitar med krämig chokladfrosting.

healthy-gluten-free-chocolate-muffins4
Dekorera med ett litet hallon eller en blomma.

healthy-gluten-free-chocolate-muffins3
Jag serverar på mitt senaste loppisfynd…kakfat på fot med guldkrusiduller.  

healthy-gluten-free-chocolate-muffins6

healthy-gluten-free-chocolate-muffins
Smeten är minst lika god som själva kakan…

healthy-gluten-free-chocolate-muffins2
Jag hade ströbröd i formen första omgången. Det behövdes inte och det blev godare omgång två utan.

Vilken fantastisk vårdag det är idag. Jag tog en långpromenad i solskenet och såg snödroppar på flera ställen. Små, vita klungor av lysande små snödroppar som lyste upp bland de vissna löven. Härligt. Nu känns det verkligen som om våren är på väg.

Förra veckan såg jag ett recept som jag blev sugen på att göra. Små minichokladmuffins med krämig chokladfrosting. Bilderna var helt oemotståndligt vackra och de blev verkligen jättegoda. Jag hittade receptet på en av mina svenska favoritbloggar “Me and Chubby“. Det är en fantastisk sida med underbara bilder och många nyttiga, goda recept. Gå gärna in och kika på bloggen här >>.

Jag hade inte mandelmjöl hemma så jag använde rismjöl istället, men det fungerade jättebra. Frostingen är ett eget påhitt eftersom jag inte hade mörk choklad hemma som det skulle vara enligt originalreceptet. Så gott! Jag mumsade i mig en muffin under tiden jag fotograferade och sedan fick resten följa med mig på en fika med några vänner där de blev väldigt uppskattade.

Muffinsarna är helt gluten och laktosfria så du kan njuta av dessa små godingar med gott samvete. Jag funderar på om jag skulle använda receptet till muffinsen och prova att göra en påsktårta. Det skulle kunna bli jättegott med en mjuk chokladbotten, någon krämig chokladfyllning ovanpå och små, gula kycklingar som dekoration.

Recept muffins, 12 st.
12 färska medjooldadlar utan kärnor (Du hittar dom i fruktdisken)
3 ägg
1 dl vitt rismjöl (originalreceptet använder mandelmjöl)
3 msk kakao
3 msk kokosolja
1 msk äkta lönnsirap (alt dadelsirap eller agavesirap)
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Recept frosting
11 st färska medjooldadlar utan kärnor (Du hittar dom i fruktdisken)
2 dl kokosgrädde (Jag använde Garants kokosgrädde)
3 msk kakao

Gör så här:

Muffins

  1. Mixa dadlarna ihop med äggen. Jag använde stavmixer.
  2. Blanda i resten av ingredienserna och vispa till en slät, fluffig smet.
  3. Häll smeten i muffinsformar. Jag använde små formar som rymmer 0,5 dl/st och fyllde ca. 2/3 av formen. Smeten räckte till 12 muffinsar.
  4. Baka på 175 grader i ugnen i ca 10 minuter. Beroende på ugn och muffinsstorlek kan tiden i ugnen variera. Jag gjorde muffins i två omgångar. Den  första omgången på 11 minuter blev lite torra. Den andra omgången var inne 10 minuter och de blev bra, men jag tror att 9 minuter skulle vara perfekt. Testa med en sticka och ta ut muffinsarna medan stickan fortfarande är lite kletig. Då blir det perfekta muffins som är saftiga i mitten.

Frosting

  1. Mixa alla ingredienser till en slät frosting.
  2. Lägg chokladfrostingen i en spritspåse och spritsa på muffinsarna. Lägg ev. frostingen i kylen en timme innan du spritsar för att få en hårdare och mer lättarbetad chokladfrosting. Förvara muffinsarna i kylen.
Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke