Nej tack till kemiska solskydd!

0

i-SAMARBETE-MEDde-sakraste-solskydden

Så här gör du för att få en säker sommar i solen!

Nu är det sommar och det är underbart att vara ute i solen, men ibland kan man behöva skydda sig mot strålarna så man inte bränner sig och då är det bra att veta vilken solkräm man skall välja. De flesta vanliga solkrämer som du hittar ute i butik innehåller mycket kemiska ämnen som är farliga både för dig och miljön. Jag har spenderat ganska mycket tid på att läsa om de olika solskydden, vad de innehåller och vad som egentligen är bäst. Det är inte lätt, men nu har jag benat ut vad som är vad och vilka solskydd som är bäst.
Det är ett ganska långt inlägg, men håll ut….det kommer ge dig de svaren du behöver ha för att välja rätt solkräm i sommar.


 

Tavling-ekologisk-solkram2
Se tävlingsregler längst ner i inlägget.


 

Det finns både kemiska och fysikaliska filter. Vad är skillnaden mellan de olika solskydden och vilken är bäst?
När solens strålar når jorden innehåller den både UVA- och UVB-strålar. Det är främst UVB-strålarna som ger upphov till en solbränd hud medan UVA-strålarna, som har en längre våglängd, tränger djupare ner i huden och bl.a. bidrar till att huden åldras i förtid. De solskyddsmedel vi använder behöver alltså skydda mot både UVA- och UVB-strålning.

Det finns två olika typer av solskydd:

Solskydd med syntetiska filter
Nästan alla solskydd innehåller syntetiska kemikalier som går ner i huden och absorberar UV-strålningen där det sker en kemisk reaktion. Där kan de sedan lagras i kroppen och det kan även påverka hormoner och göra det svårare att få barn.
Syntetiska filter kan innehålla skadliga kemikalier som när vi badar kommer ut i naturen och skadar djuren som lever i våra vatten, vilka vi sedan äter. Små barn klarar inte av att bryta ner syntetiska kemikalier, därför rekommenderar hudläkare solskydd med partikelfilter. Det som är det värsta med kemiskt filter är att det döljer hudens varningssignaler så därför är man ute i solen alldeles för länge.

Solskydd med fysikaliskt filter
Ekologiska solskydd innehåller fysikaliska filter som inte går ner i huden utan lägger sig utanpå där de reflekterar bort de skadliga strålarna.  När man har fysikaliskt filter blir man röd när man solat för länge och man vet när det är läge att gå in.

Nanopartiklar väcker debatt
Även om fysikaliska filter verkar vara snällare mot hälsan och miljön så är det också omdiskuterat eftersom vissa innehåller så kallade nanopartiklar. Vissa tillverkare av solskydd använder nanopartiklar för att undvika att solkrämen ska lämna ett vitt tunt lager på huden. Kritiska forskare hävdar att nanopartiklar är en tickande bomb och nästa stora miljögift.

Naturskyddsföreningen säger i en rapport att det ännu inte är riktigt utrett vad nanopartiklar kan göra med människor, men att undersökningar på djur har visat att de är cancerframkallande. Man varnar för solkräm med spray innehållande ett titandioxidfilter med nanopartiklar därför att ångan från sprayen kan hamna i lungorna och det utgör en cancerrisk.

Hur kan jag veta om det är nanopartiklar i ett solskydd?
Nanomaterial i kosmetiska produkter vara deklarerade i innehållsförteckningen genom att (nano) skall stå direkt efter namnet på ämnet som förekommer i nanoform. Exempel: Titanium Dioxide (nano). Läs mer om det här >>

Solskydd i spayform extra farligt?
Solskyddsmedel i sprayform blir allt populärare, men risken med dem är att man andas in farliga kemikalier.
Hanna Karlsson är miljötoxikolog på Karolinska institutet i Solna. Hennes inriktning är metall­oxider och hur de påverkar lungceller. Hon är skeptisk till alla sprejformer med nanopartiklar.
– Man får en annan typ av exponering om man andas in partiklarna. Vi har jättestora ytor i lungorna där det kan ske ett upptag. Om partiklarna skulle komma ner i alveolerna kan de orsaka inflammation och där är det heller inte alls långt till blodet, säger hon. I sin forskning har hon bland annat sett att lungceller som ligger i vätska med titandioxidpartiklar i nanoform får skador på dna, något som i sin tur kan öka risken för cancer.

Barn kan vara särskilt utsatta, enligt Erik Melén som är barnläkare på Sachsska barnsjukhuset och forskar på barns exponering för luftburna partiklar vid Karolinska institutet.
– Rent generellt kan man säga att små barn, och även nyfödda, är känsligare för partiklar och luftföroreningar än äldre barn och vuxna. Det beror delvis på att de inte har samma förmåga att filtrera bort partiklar, så de kan komma längre ner i luftvägarna och lungorna, säger han.
Läs mer här >>

Däremot verkar ekologiska solskydd i sprayform vara ok.

Vilken SPF skall jag välja?
Det är lätt att tro att SPF 30 ger dubbelt så högt skydd som SPF 15, men skillnaderna i mängden skydd skiljer sig inte mycket mellan SPF 15, 30 och 50. SPF 15 skyddar mot cirka 93 procent av UVB-strålarna, SPF 30 skyddar mot 97 procent och SPF 50 skyddar mot 98 procent. Det är alltså inte så stor skillnad som man tror.

sun-sunshine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här de solskydd jag har provat och tycker mest om:

Rosenseriens solkräm

 

sunscreen_with_carotene_6713

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosenseriens solkräm är marknadens enda ekologiska, svanen och veganmärkta solskyddskräm
Rosenseriens ekologiska solkräm har ett godkänt fysikaliskt filter av titandioxid som är utan nanopartiklar. Kliniska tester visar att solkrämens solskyddsfaktor är 7,7, vilket gör att den stoppar cirka 86 procent av solens strålar, vilket är som att bära en vit T-shirt.

Den är hundra procent naturlig och har en bas av aloe vera i istället för vatten som de flesta andra krämer innehåller. Det gör att den räcker längre än en vattenbaserad kräm. Rosenseriens solkräm blockerar UVB med 86 procent. Aloe Vera bevarar fukt och smidighet, stärker och skyddar huden samt är läkande på brännskador. Det gör att du kan använda solkrämen före, under och efter solning. Rosenseriens solskydd innehåller olivolja och havtornsolja som skyddar huden och den har visat sig ha effekt på hudproblem som utslag och irritationer. Krämen innehåller karoten som stimulerar melaninet och pigmentbildningen i huden vilket bygger upp kroppens eget skydd mot UV-strålning. Den går även att använda i ansiktet utan att du behöver inte oroa dig för finnar och tilltäppta porer. Konsistensen är tunn och den går snabbt in i huden. Rosenkrämen avger en lätt doft av rosor och innehåller inte parabener, alkohol, silikoner, alkohol eller genmodifierade råvaror.

Pris: 255:-/100ml

Kop-nu-knapp


AnnMarie Börlinds solkräm

 

Annmarie börlind ekologisk solkräm

I år har jag provat en helt ny ekologisk solkräm som jag blev väldigt förtjust i. Den har en svag behaglig doft och den är lätt att smörja in på huden. Till skillnad från de flesta andra ekologiska solkrämer som jag har provat så är den här betydligt smidigare och har inte så “seg” konsistens utan den sugs lätt upp av huden och den lämnar ingen kladdig känsla efteråt.

Annmarie Börlind har funnits länge och är ett etablerat märke på marknaden så den känns tryggt att handla den här solkrämen. Den innehåller fyra olika solskydd som är godkända av Öko-test som är ansvarig för att granska den ekologiska marknaden.

Solkrämen innehåller väldigt fina ingredienser och det syns även på prislappen, men det får det vara värt tycker jag. Jag försöker att använda solkräm så lite som möjligt eftersom det ändå är en viss del kemikalier i den, men när jag är på havet eller utomlands är det ofrånkomligt att huden behöver lite extra skydd och då är det bra att ha en fin kräm som är snäll mot både mig och naturen.

Pris: 339kr/125ml

Kop-nu-knapp


eco_cosmetics_solskydd_sunmilk_sensitive_spf20

Eco Cosmetics sunmilk 2o
Äntligen har eco cosmetics tagit fram en solkräm som är lätt i konsistensen och går in i huden på en gång. Den finns i  SPF 20, 30 samt 50 och de är riktigt härliga att ta på. Den har en mjuk, diskret och riktigt trevlig doft. Jag tycker verkligen om den här solkrämen.

Ecos sunmilk passar alla hudtyper inklusive känsliga då de är doftsatta med icke allergena eteriska oljor.

Eco Cosmetics solskyddskrämer är ekologiska och 100% naturliga.
Solskyddskrämerna innehåller enbart fysikaliska filter som lägger sig utanpå huden och reflekterar strålarna. Eco Cosmetics serie med naturligt solskydd är utformad för att skydda din hud från solen och dess uttorkande effekt. Skyddet uppnås genom en kombination av mineralpigment, havtorn och olivolja. Solskyddskrämerna från Eco Cosmetics har ett fullt spektrum UVA/UVB solskydd för huden. Krämerna, stiften och solskyddssprayen innehåller inga kemiska filter eller nanopartiklar. Solskyddsprodukterna är certifierade av Ecocert.

Pris: 179kr/ 75ml

Kop-nu-knapp


Eco Cosmetics med extra hög spf för små barn:

eco_cosmetics_baby_solkram_

Innehållet i Eco Cosmetics Baby & Kids är ekologiskt certifierat och solkrämen utgörs just av fysikaliska filter som lägger sig på huden och reflekterar bort solen. Den här solkrämen har jag inte själv provat så jag vet inte hur den är i  konsistensen, men jag ville ändå ta med den. Små barn kan behöva ett lite starkare skydd eftersom deras hud är extra känslig och då är den här ekologiska solkrämen bra.

Pris: ca 269kr/50ml.

Kop-nu-knapp


Ett riktigt bra solskydd för läpparna:

lappbalsam

Pris: ca 49kr

Kop-nu-knapp


Andra ekologiska solskydd:

Biosolis Melt-in solkräm

BIO001

 

 

 

 

Odylique solkräm

ES009_1

 

 

 

 

Weleda solkräm

weleda_sunscreen_lotion_spf_50_kids_31755_x2

 

 

 

 

TIPS:

 • Glöm inte att smörja dina läppar. Ett läppbalsam med solskydd är bra att ha i fickan och stryka på efterhand som det försvinner när du äter.
 • Smörj ofta. Även om du har ett högt solskydd så betyder det inte att  det håller i evigheter.
 • Det är viktigt att din hud bildar den viktiga D-vitaminen av solens strålar de månade på året då solen lyser. Resten av året skall du leva på den buffert du har samlat på dig under sommaren så sola alltid utan solskydd ca. 20 minuter per dag. Sedan kan kroppen inte ta upp mer D-vitamin den dagen och du kan ta på dig solkräm.
 • Du blir inte brunare utan solkräm. En seglivad myt är att du blir brunare om du struntar i solskyddet, vilket alltså inte är sant! Vill du få färg gör du bäst i att trappa upp solandet och trappa ner på solskyddet i samma takt. Börja med att vara i solen en kort stund med hög solskyddsfaktor och när du börjat bygga upp en solbränna kan du successivt börja använda solskydd med lägre SPF. Men sola alltid måttligt! Har du bränt dig måste du ge huden en chans att återhämta sig, och det kan den bara göra i skuggan.

Tavling-ekologisk-solkram2

 

ekologiska-solskydd

Det här kan du vinna:

 1. ECO Cosmetics sunmilk SPF 20. / 65ml. /Värde ca. 169kr
 2. ECO Cosmetics sunspray SPF 50. / 100ml. / Värde ca. 385kr
 3. ECO Cosmetics sunspray SPF 30. / 100ml. / Värde ca. 345kr
 4. Rosenseriens solskydd SPF 6 / 100ml. / Värde ca. 219kr
 5. Ann Marie Börlinds solskydd SPF 30/ 125ml. / Värde ca. 309kr + Ann Marie Börlinds Lip stick SPF 20. Värde ca. 57kr

Så här tävlar du:

 1. Kommentera på Facebook Sidan (som du hittar här >>) med ditt bästa ditt bästa recept på något uppfriskande, svalt och härligt som passar perfekt i sommarvärmen.
 2. 5 st. vinnare med bästa tipset utses av mig.
 3. Tävlingen pågår till fredag 8/6. Jag meddelar vilka som vunnit här på AngelasHeaven.

Det är inte svårare än så!

 


Läs också: 

Här är en bra artikel som förklarar hur kemiska solskydd togs fram och varför man ska undvika dem på huden.>>
Läs hela Naturskyddsföreningens rapport om miljöfarliga ämnen i solskydd här. >>
Kan högt solskydd orsaka D-vitaminbrist?>>

 


DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV:

Organic-Sunscreen33 carrotseedoil1 Annmarie börlind ekologisk solkräm
Min favorit – ekologisk foundation med solskydd >> Undvik vanlig solkräm och använd naturliga oljor >>  Min ekologiska favoritsolkräm 2018 >>

 

follow-me-on-pinterest1

pinterest-angelas-heaven

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke