De bästa glutenfria pannkakorna

0

Healthy-Gluten-Free-Pancaces
Världens godaste glutenfria pannkakor

Healthy-Gluten-Free-Pancaces2
Servera pannkakorna med med jordgubbar eller bär och min nyttiga vaniljsås

Healthy-Gluten-Free-Pancaces3

De bästa glutenfria pannkakorna
Att göra riktiga tunna glutenfria pannkakor utan vitt mjöl brukar oftast resultera i hårda, tråkiga pannkakor med lite konstig smak. Jag har ett skafferi med många olika mjölsorter för att kunna experimentera med glutenfria recept och det är precis vad jag gjort de sista veckorna till barnens stora glädje eftersom det inneburit att jag gjort pannkakor flera dagar i veckan och de har ätit dom till frukost. Det har inte varit många protester även om vissa har varit allt ifrån hårda, till torra pannkakor.

Nu har jag i allafall kommit fram till det perfekta receptet som är väl utprovat och godkänt av hela familjen inklusive man och barn. Vi hade dom till frukost i lördags med jordgubbar och vaniljkräm och det var himmelskt gott. Det är mysig att ha lite extra mumsigt just på lördag morgon så man känner att det är helg och kommer i mysstämning inför dagen.

Det är det bästa jag vet med långa frukostar och det här kommer nog bli våran lördagsfrukost ett tag till. Det tar lite tid att steka pannkakor, men det är det värt. De här pannkakorna innehåller fler ägg än vanligt så de är mättande och fulla av nyttigt protein. Det känns bra att ge barnen en bra start på dagen med de här fina pannkisarna.

Nyttiga ingredienser
Mjölet i det här receptet innehåller mer näring än om jag hade använt vanligt vetemjöl. Havremjöl innehåller bland annat betaglukan som bidrar till att sänka ditt onda kolesterol. Det är även blodsockerreglerande, mättande och innehåller hälsosamma fettämnen som förebygger cancer. Mat med högt innehåll av fiber är gynnsamt för kolesterolnivåerna. Havre är inget undantag. De lösliga fibrerna (betaglukan) i havregryn hjälper till att minska kroppens upptag av det onda LDL-kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke.

Psylliumhusk är bra för magen, eftersom den höga fiberhalten binder vätska och kan hjälpa till vid exempel förstoppning. Utmärkt för dem som vill komplettera intaget av fibrer, till exempel, när en low-carb eller glutenfri diet följs.

Raw vaniljsås
När jag gjorde lyxvarianten i helgen med jordgubbar så gjorde jag även en tjock vaniljkräm som är raw och både nyttig och god. Den kan du använda som bas till en sagolikt god chiapudding eller som vaniljsås till bakverk och pannkakor. Du bestämmer själv hur tunn eller tjock du vill ha den genom hur mycket vatten du tillsätter när du mixar ihop såsen.

Healthy-Raw-Cashew-Vanilla-Sauce-Recipe2
Raw vaniljsås

Recept glutenfria pannkakor, ca 8st

4 dl mjölk
3 st ägg
0,75 dl vitt rismjöl
0,75 dl havremjöl
0,5 msk fiberhusk
1 tsk vaniljessens (kan uteslutas)
En gnutta salt

Gör så här…

  1. Mixa alla ingredienser till en slät smet.
  2. Vänta två till tre minuter tills smeten tjocknar (när fiberhusken sväller).
  3. Stek pannkakorna sedan på en gång för att inte smeten skall tjockna för mycket. Använd smör eller kokosolja utan smak. Jag steker i en blandning av båda. Smör ger pannkakorna en fantastiskt god smak och kokosoljan klarar hetta bäst av alla fetter och förhindrar att det blir skadligt.
  4. Servera med valfria tillbehör.

Recept raw vaniljsås
3 dl naturella, osaltade cashewnötter
2-2,5 dl vatten
2-3 tsk vaniljextrakt
Valfri sötning, tex 4 st dadlar eller 3 msk agavesirap. Dadlar är nyttigare, men ger en svag brun färg.

Gör så här…

  1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills du har en slät fin kräm.
  2. Anpassa mängden vatten efter hur tjock du vill ha din sås. Smaka av och lägg till mer sötning och vanilj om du vill ha det.
  3. Förvara i kyl. Håller sig i flera dagar.

Här kan du köpa ingredienserna:

havremjol_gf_eko_4813_x2 rismjol-400g-risenta-2 fiberhusk_9373_x2
Havremjöl >> Rismjöl >>17,95kr Fiberhusk >> 39kr

vaniljextrakt cashew raw_agave_sirap_1721_x2
Vaniljessens >> 69kr Ekologiska cashewnötter >> 69kr Agavesirap >> 55kr

kokosolja
Smakneutral kokosolja, ekologisk >> 29kr

Signature

www.angelasheaven.com

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke