Raw supergod semla (glutenfri, mjölkfri)

0

 Raw-supergod-semla4
Små söta rawfood minisemlor som är precis lika goda som vanliga fast nyttigare
Raw-supergod-semla3
Lägg semlorna i en fin burk och ge bort dom till en vän…eller njut av dom själv. =) 
Raw-supergod-semla2
Vispad kokosgrädde – ett gott och nyttigare mjölkfritt alternativ till vanlig grädde. 

Raw-supergod-semla

Nu är det semmeldags och varenda café är fyllt av dessa underbara bakverk
Det är något speciellt med kombinationen av en kardemummasmakande bulle, fluffig grädde och massor av god mandelmassa. Det är så otroligt gott, men dessvärre inte vidare nyttigt så jag blev väldigt glad när jag såg det här receptet på Natalie Yonans Happy healthy blogg.

De små rawfood minisemlorna såg oemotståndliga ut på bilderna och de innehöll dessutom bara nyttiga ingredienser så jag plockade på en gång fram min mixer och började skapa mina egna semlor. Det var lite pilligt att rulla bollar och montera ihop dom, men resultatet blev väldigt lyckat. Smaken på mandelmassan är ljuvlig! Den skulle jag lätt kunna äta precis som den är. Tillsammans med “bullen” och grädden blir det en fantastisk kombination. Kika gärna in på Happy healthy blog>>.

När jag gjorde rawfood semlorna så justerade jag receptet lite grand. Jag fick inte degen till bullen att hålla ihop riktigt så jag lade till två extra dadlar och även om degen blev väldigt god så har jag bytt ut hälften av havregrynen mot mandelmjöl för att den skall bli lite saftigare. Grädden ville jag ha ett uns sötare och med lite mer vaniljsmak så där har jag lagt till pyttelite mer agave och vaniljessens. Känn efter vad du tycker är lagom och justera efter din egen smak.

Jag valde att göra sju stycken semlor av receptet. Det blev en perfekt storlek. En liten munsbit som passar bra till eftermiddagsfikat. Det behövs inte så stora bita när det är rawfood eftersom det är så mäktigt jämfört med vanliga kakor och man känner sig nöjd med bara en liten bit. I orginalreceptet är det fem bitar.

Jag valde att använda hela kardemummakärnor som jag malde för att få extra färsk kardemumma med mycket smak. Jag älskar den smaken och just färskmalen kardemumma är oemotståndligt gott. Gör gärna det om du har möjlighet, men annars går det lika bra med färdigmalen kardemumma också.

Recept, 7st

Bulle
1 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
1 tsk kardemumma
8 st stora, färska dadlar

Mandemassa
1 dl madlar
3 tsk agavesirap
1/4 vaniljextrakt
1 msk kokosgrädde

Kokosgrädde
250 ml kokosgrädde
0,5 – 1 tsk vaniljextrakt
0,5 – 1 tsk agavesirap

Gör så här…

Det första du behöver göra är att sätta din kokosgrädde i frysen.
mitt förslag är att du också fryser skålen där du kommer att vispa grädden i samt vispen. (Låt det stå i frysen i minst 15 minuter). Börja med att göra semlebullarna. Ha i havregrynen i din matberedare och mixa till fint mjöl. Lägg i mandelmjöl och kardemumma. Pulsa tills det blandats väl. Lägg i dadlarna, börja med mindre än 6 st och lägg i fler tills du fått en konsistens som du kan arbeta med. Det kommer att kännas nästan som play dough-deg. Forma små runda bullar och lägg dem i frysen medan du gör mandelmassan och grädden. När bullarna är lite frysta är de lättare att skära och arbeta med.

Nästa steg är att göra mandelmassan.
Mixa mandelar till fint mjöl och tillsätt sedan vanilj, agave och kokosgrädde.

Sista steget är att vispa kokosgrädde.
Om du använder en kokosgrädde som innehåller vatten, se till att separera grädden från vattnet genom att ställe den i kylen ett par timmar. Då separeras grädden från vätskan. Vispa grädden med en elvisp och tillsätt vaniljextrakt när grädden är tjock och fluffig. Vispa inte för länge, kokos smälter vid 24 graders värme och när man vispar kan det skapas värme. När grädden är klar ska den sitta fast i skålen om du håller den upp och ned.
Montera din semla genom att skära av toppen, inte på hälften.
Det bör vara en bulle och ett litet lock. Lägg locken åt sidan, fyll bullen med ett tunt lager av mandelmassa och spritsa grädden på toppen. Sätt locket på grädden och strö lite mandelmjöl eller kokosmjöl på toppen.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke