Saftiga glutenfria lussebullar

0

lussebullar2

Lussebullar med mandelmassa
Nu är det snart dags att börja göra lussebullar och jag har tjuvstartat lite med de här lussebullarna som är helt glutenfria. Det kan vara lite knepigt att få glutenfria lussebullar att bli luftiga, men det här blev helt otroligt bra. Jag lät dom jäsa extra länge i ugnen med lite värme på och de blev precis lika fina som vanliga lussebullar. För att göra något litet annorlunda provade jag något helt nytt i år. Jag hade lite riven mandelmassa i degen för att se om det blev saftigare och jisses vad gott det blev. Det blev både saftigt och fantastiskt gott med en lite mandelmassa i. Jag har provat receptet både med och utan mandelmassa och det blir lika bra båda delarna. Utan mandelmassa blir det den klassiska lussebullen och med mandelmassa blir den lite saftigare, lite kletigare, lite sötare och med en smak av mandelmassa. Om du är osäker på vilken du skall prova så gör halva degen med och halva degen utan så kan du själv avgöra vilken som är godast. De är helt fantastiska båda två.

Recept
75 g smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
2 tsk fiberhusk
1 dl Kesella, mager kvarg
1 dl socker
1 st ägg
0,5 g saffran
100g riven mandelmassa
1 krm salt
1 pkt Semper “röd” mix (spara 1 1/2 dl till utbakningen)
Russin

Gör så här…

  1. Smält fettet, häll på mjöken och låt det bli ljummet, ca 37 grader.
  2. Vispa ut jästen och sedan fiberhusken i degspadet. Låt svälla 10 minuter och rör om så att det inte klumpar sig.
  3. Tillsätt kesella, socker, ägg, saffran, riven mandelmassa och salt.
  4. Arbeta in mixen, spara ca 1 1/2 dl till utbakningen.
  5. Låt degen jäsa* övertäckt 1 timma.
  6. Arbeta ihop degen, dela den i 20 bitar och baka ut till lussekatter. Garnera med russin.
  7. Jäs* övertäckta på plåt ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
  8. Grädda i 250 grader, ca 5-7 minuter.

*  Glutenfria degar kan vara lite svåra att få jästa och fluffiga, men om du sätter in degen i ugnen på lägsta temperatur så att de får stå ljummet så jäser degen väldigt bra och bullarna blir luftiga. Sätt en grytlapp eller liknande i ugnsluckan så att det kommer in lite luft och inte blir för varmt.

bloglovin

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke